Podcast

Podje met vet

Podcast, Afvallen, De naakte waarheid
D 'n A personal coaching heeft een eigen podcast serie; Podje met vet. Podje met vet is een nieuw geluid binnen
het grote aanbod aan Podcasts, met als onderwerp: afvallen en alles wat daarmee te maken heeft.
In deze verfrissende Podcast zal onze eigen Daniëlle samen met Marjan (al langere tijd lid van de
D 'n A personal coaching cultuur) op ontnuchterende, eerlijke, humoristische en soms confronterende
manier alles bespreken dat je tegenkomt opweg naar een gezond gewicht.
Onder het motto van: "overgewicht is NIET helemaal prima" wordt er geen enkel onderwerp geschuwd.

afl. 26 dikmakers

We denken vaak dat we gezond eten, maar in de praktijk blijkt dat dat in veel gevallen veel minder het geval is. Er zijn een hoop dikmakers waar je in eerste instantie mogelijk niet eens bij stil staat.
Moeten we (weer) calorieën gaan tellen en hoe 'slecht' zijn koolhydraten? Zijn vetten of juist suikers de vijand?
Weten we eigenlijk wel wat voeding met ons doet? In deze aflevering onderzoeken de dames deze vraag en geven daarop antwoord op hun gebruikelijke humoristische en kritische manier.

afl. 25 dik op het werk

In deze aflevering: Dik op het werk. Een gek onderwerp misschien, maar in sommige beroepen is overgewicht nu eenmaal nog steeds minder geaccepteerd. Niemand zal bijvoorbeeld vallen over een te dikke bakker of een lerares op school met een maatje meer, maar een stewardess of een verkoopster in een modezaak bijvoorbeeld moeten aan een bepaald beeld voldoen, toch? Hoe zit dat eigenlijk, mag een bedrijf daar bepaalde eisen aan stellen aan haar personeel en wordt er nog gediscrimineerd op gewicht?

afl. 24 Body positivity

In deze aflevering wagen de dames zich aan een gevoelig onderwerp, Body positivity. De media proberen ons, met reclame campagnes e.d., steeds meer te overtuigen dat elk lichaam even mooi is. Twee vrouwen met een verschillende lichaamsbouw, de een slank en de ander wat dikker, met allebei dezelfde lingerieset aan worden getoond en de boodschap lijkt te zijn: dat er geen verschil is in hoe twee modellen door de maatschappij wordt gezien.
Maar is dat echt zo? Is het stigma van te dik zijn echt opgeheven? Zouden we zelf, wanneer je met behulp van een toverstaf elk lichaam kan kiezen, voor een dikker lichaam kiezen? En hoe tevreden zijn we zelf echt over ons lichaam? Zoals altijd confronterend, eerlijk en met heel veel humor.

afl. 23 Smoesjes (deel 2)

Gelukkig nieuwjaar! 2024 alweer... En velen van ons hebben weer goede voornemens. Bijvoorbeeld: stoppen met roken, meer gaan sporten of minder/gezonder gaan eten. Maar uit onderzoek blijkt dat de meeste goede voornemens al gesneuveld zijn op 12 januari. Hoe komt dat toch? Met andere woorden: Smoesjes deel 2. In deze eerste podcast van het nieuwe jaar bespreken Daniëlle en Delilah, deze keer zonder Marjan maar met Andrew, welke smoesjes er allemaal zijn én hoe je ervoor zorgt dat jouw goede voornemens wel succesvol zijn.

afl. 22 succes verhalen

Een nieuwe rubriek: Succes verhalen.
In de eerste die het spits mag afbijten is: Anneke Hogerhuis. Want wie succes verhaal zegt, zegt Anneke!
Zij is van 120 kilo naar slank gegaan en weet dit ook al een lange tijd vast te houden. Hoe is zij daar gekomen? Wat heeft ze daarvoor moeten doen, en wat heeft zij daarvoor vooral ook moeten laten? Is zij nu ook trots op zichzelf?
Anneke vertelt er alles over in deze aflevering.
En ook wordt er nog even alvast kort teruggekeken op 2023 door de dames.

afl. 21 de feestdagen

In deze aflevering: De feestdagen! Een tijd van gezelligheid; eerst het Sinterklaasfeest met alle bijbehorende snoepgoed en daarna de vele (verplichte) borrels, feestjes en etentjes waar je jouw act de presence moet geven.
Maar hoe ga je daar mee om als jouw relatie met eten wat complexer is?
Ga je heel goed plannen en je, wellicht met enkele uitzonderingen, geheel aan jouw voorgenomen dieet houden óf laat je het in deze feestmaand volledig los?
Waar je ook voor kiest, je zult er de 'vruchten' van plukken in januari. Lang leve de weegschaal!

afl. 20 hoe is het met?

De afgelopen maanden hebben Daniëlle, Marjan en Delilah, op hun geheel eigen wijze, allerlei onderwerpen besproken die te maken hebben met het proces van afvallen en op gewicht blijven. Maar hoe gaat het met de dames zelf? Afvallen is 'daily business' en zeker als de relatie met eten niet helemaal lekker is. Waar lopen ze dagelijks tegenaan? Na 20 afleveringen is het weer tijd voor een update!

afl. 19 de coaches

Deze aflevreing draait helemaal om de drijfveren van de coaches. Waarom zijn zij ooit begonnen? Wat drijft Daniëlle en Andrew om te werken met mensen die willen afvallen en met mensen die werken aan een gezonde(re) levensstijl? Wat zijn de uitdagingen, wat maakt het leuk en soms ook heel vervelend om met deze doelgroep te werken?

afl. 18 oude gewoontes

In deze aflevering: Waarom willen we terug naar onze oude gewoontes? Ook als je lekker bezig bent met jouw doelen, blijven de oude gewoontes lonken. En dan vooral als je druk bent of even niet lekker in je vel zit. Maar waarom is dat? Wat levert het je op? En belangrijker nog, hoe voorkom je dat je in die oude valkuilen trapt?

afl. 17 de weegschaal

De weegschaal, een noodzakelijk kwaad in de strijd tegen de overtollige kilo's. Velen omschrijven hun relatie met de weegschaal als een haat- liefdeverhouding. Onze eigen Marjan gaat zelfs nog iets verder; "ik haat dat ding, als hij aangeeft dat ik ben aangekomen of te weinig ben afgevallen heeft dat direct invloed op hoe ik me voel, zelfs wanneer ik wel genoeg ben afgevallen ben ik doodsbang voor dat ding". Maar wat maakt dat de weegschaal zoveel invloed op ons heeft? Is het puur het getalletje of staat het eigenlijk voor iets heel anders? Heeft iedereen er last van of is er een wezenlijk verschil tussen mannen en vrouwen hierin? Op deze en meer vragen geven de drie dames antwoord in deze 'Podje'. Voor velen waarschijnlijk herkenbaar en op hun gebruikelijke manier: open en eerlijk zonder blad voor de mond en met veel humor en zelfspot.

afl. 16 hormonen en meer

Hormonen, we hebben er allemaal weleens van gehoord. Bijvoorbeeld (er zijn er nog veel meer!) oestrogeen als het zo genaamd vrouwelijk hormoon en testosteron als zo genaamd het mannelijk hormoon. Maar wat als je klachten ervaart als gevolg van een disbalans in de hormonen? De dames praten zoals altijd open en eerlijk over de mogelijke symptomen en wat de mogelijke oorzaken zijn. Marjan vertelt over de overgang, het nachtzweten, de opvliegers en de mood-swings. Terwijl Daniëlle vertelt over hoe voeding invloed heeft op de hormonen en hoe een gezond (en licht aangepast) eetpatroon en eventueel het gebruik van supplementen kan helpen met het herstellen van de balans.

afl. 15 wat mensen zeggen

"Je krijgt wel een ouwekop van dat afvallen", "zoveel sporten is helemaal niet gezond", "waarom doe je het eigenlijk want je bent nog steeds dik" en natuurlijk: "wat ga je straks doen met dat vetschort?". Ongevraagd advies en soms gewoonweg hatelijke opmerkingen; iedereen die al wat langer bezig is met de strijd tegen de overtollige kilo's kent ze wel. Met behulp van de luisteraars is een lijst gemaakt van welke opmerkingen er zoal gemaakt worden en er zitten er een paar zeer bizarre bij! In deze 'Podje' bespreken de dames openhartig al deze kwetsende (en soms goedbedoelde) opmerkingen. Waarom maken mensen ze en hoe kun je er het best mee omgaan. En voor degene die wel eens zo'n opmerking plaatst: Doe maar niet!

afl. 14 de partner van...

In deze 'Podje' hebben we weer een bijzondere gast, de partner van onze eigen Marjan; Hans Bosma. Hans vertelt over hoe het is om het leven te delen met Marjan, die zo bewust bezig is met haar gewicht. Wat kun je als partner doen om iemand die strijd tegen overgewicht te ondersteunen? Wanneer confronteer je jouw partner wanner je ziet dat hij/zij een 'terugval' heeft en wanneer laat je het gaan? Maar vooral wat verandert er fysiek en mentaal en hoe kun je daar als partner mee omgaan? Deze en andere vragen proberen we in de podcast te beantwoorden.

afl. 13 verantwoording

In deze aflevering draait het om verantwoording durven nemen. De meeste mensen (zeker wanneer je bezig bent met een bepaald proces zoals afvallen of een verslaving te boven komen) zullen zeggen: "maar ik neem toch de verantwoording, anders was ik toch niet hier aan begonnen?" Maar is dat ook zo? Waar zitten de valkuilen en voor wie probeer je 'fouten' of momenten van 'zwakte' te verdoezelen. Onze eigen Marjan beschrijft het zo: "Wanneer Daniëlle (of een van de andere coaches van D 'n A personal coaching) mij confronteert met mijn ontwijk gedrag dan implodeer ik, ik voel mij dan persoonlijk aangevallen en dan ben ik geneigd om boos te worden en nog verder weg te duiken. Gelukkig zie is steeds duidelijker wat ik allemaal kan bereiken wanneer ik wel mijn verantwoording neem!" Een quote: "Er zijn 2 keuzes in dit leven, óf je accepteert wat er nu is, óf je neemt de verantwoordelijkheid om de situatie te veranderen." (bron: onbekend)

afl. 12 pesten

Pesten, een pittig onderwerp dat vooral Daniëlle erg raakt. Ben je vroeger gepest, of heb je misschien anderen gepest (om te voorkomen dat jij zou worden gepest)? Pesten kent vele vormen; kinderen die op school worden gepest, of volwassenen die op hun werk worden gepest. Nare opmerkingen, uitsluiting en zelfs fysiek geweld en een relatief nieuw probleem: cyberpesten. (maar je kunt ook jezelf 'pesten' met zelfkritiek) In deze aflevering worden niet de opendeuren ingetrapt over de gevolgen van pesten en dat pesten iets is dat we met ons allen niet zouden moeten willen, maar heel verhelderend wordt er ook een deur geopend naar hoe je ermee kunt omgaan en hoe je niet je hele leven de schade van het pesten hoeft mee te dragen.

afl. 10 kleding

Onze dames bespreken deze keer het onderwerp Kleding. In de zomer ben je vaak geneigd om wat luchtigere kleding aan te trekken. Een leuk zomer jurkje, een korte broek en op het strand een bikini of een badpak, maar hoe voel je je erbij. Voel je je écht happy in deze minder verhullende kleding of is dat alleen een houding. De dames geven eerlijk hun mening en vertellen open en eerlijk over wat zij zelf vinden. Daarbij wagen ze zich zelfs heel even op het glibberige pad van het onderwerp: Bodypositivity.

afl. 9 vakantie

De vakanties komen er weer aan, maar hoe ga je om met jouw voeding wanneer je op vakantie bent? Houd je vast aan je vaste gezonde eetpatroon of laat je juist alles volledig los of is er ook nog een tussenweg? We kennen allemaal de vakantie foto's; op de voorgrond een cocktail en daarachter een wijds zandstrand of een overzichtsfoto van een rijk gedekte tafel. Maar waarom koppelen we, en zeker in de vakantie, gezelligheid zo aan eten en drinken? En is het mogelijk om van tevoren goede afspraken met jezelf te maken over het eten? Is vakantie écht anders of is dat iets wat we onszelf wijsmaken? Delilah is net terug van vakantie en Marjan gaat binnenkort op vakantie. On the record bespreken de dames open en eerlijk hoe zij er mee omgaan en of ze er achteraf nog net zo over denken.

afl. 8 maagverkleining

Een gastric-bypass of maagverkleining, iedereen heeft er wel een mening over... De een is jaloers en de ander veroordeelt het en zegt dat het de 'makkelijke uitweg' is. Maar wat is nou de waarheid achter deze ingreep. Wie kiest er voor een dergelijke ingreep en hoe ziet het leven eruit na een gastric-bypass?
In deze aflevering vragen de dames van Podje met vet een ervaringsdeskundige het hemd van het lijf. Zonder oordeel en met open vizier gaan zij op zoek naar de waarheid. En net zo open en eerlijk geeft Marlies Hartog, die de ingreep 5 jaar geleden heeft ondergaan, antwoord op alle vragen.

afl. 7 druk!

Druk hebben we het allemaal... We moeten met ons allen altijd van alles... Maar heb je het écht te druk om gezond te eten? Is het zoveel sneller om een pizzaatje in de oven te gooien dan om een smoothie te maken? (want ga je dan zitten wachten tot de pizza klaar is?) Zou het niet logischer zijn om niet te eten wanneer je het echt zo druk hebt? Wat is de, niet zo mooie, waarheid achter de smoes: "Ik heb t te druk om op mijn eten te letten". Hoe hou je jezelf bij de les en kun je dat zelf of heb je daar hulp bij nodig? Met flink veel humor en zelfspot wordt een van de meest gebruikte smoezen, ik heb het te druk, volledig ontkracht. Tijd is (en blijft) een kwestie van prioriteit.

afl. 6 de saboteur

Waarom doen we zo vaak iets anders dan dat wat wij weten dat er nodig is om onze doelen te bereiken? Of anders gesteld: waarom zijn we zo goed in onszelf saboteren? In deze aflevering bespreken de dames wie deze saboteur is en waarom we zo vaak naar deze saboteur luisteren en natuurlijk wat je kunt doen om deze saboteur te leren negeren. Zoals altijd gebeurd dit met de bekende openheid en kwetsbaarheid en met de onmisbare humor. Hierdoor is deze podcast niet alleen herkenbaar en soms confronterend, maar is het ook nog eens lekker wegluisteren.

afl. 5 rare diëten

Deze keer een luchtiger onderwerp; Rare diëten.
Verschillende diëten uit heden en verleden worden door de dames onder de loep genomen. Ervaringen worden besproken en claims van de diëten ontkracht en/of bekritiseerd. Er is veel ruimte voor zelfspot, want waarom laten intelligente mensen zich van alles aansmeren als het om afvallen gaat?
Humor, zelfspot en eerlijkheid vormen zoals altijd de basis van het gesprek.

afl. 4 overeten

In deze aflevering staat het onderwerp overeten centraal. En deze keer wordt er een nieuw thema geïntroduceerd: aan tafel met. Aan tafel schuift onze eigen Delilah, onze geluidsvrouw, aan om heel openhartig te vertellen over haar ervaring met overeten. Een heel persoonlijk en moeilijk onderwerp dat direct een gevoelige snaar raakt. Maar het is tegelijkertijd ook zo herkenbaar voor velen. Alle facetten van het onderwerp komen aan bod. Op een eerlijke, open en emotionele manier, soms met een lach en soms met een traan wordt zelfs de donkerste kant van overeten belicht. Een must-listen!

afl. 3 voeding

Er zijn zoveel verschillende visies op wat gezonde voeding is,
en er zijn zoveel verschillende diëten, dat het voor de 'gewone' mens niet meer te doen is om er wijs uit te worden. In deze aflevering van Podje met vet bespreken Daniëlle en haar co-hosts Marjan en Delilah wat gezonde voeding precies is. Op de inmiddels bekende scherpe en open manier komen populaire stromingen als keto en koolhydraatarm eten aan bod. Daarnaast wordt er besproken welke invloed voeding heeft op training en hoe je voeding kunt inzetten om jouw doel te bereiken. Tot slot wordt er op humoristische wijze en met veel zelfspot vast een voorschot genomen op het onderwerp van volgende keer: over-eten...

afl. 2 TRAINEN

De tweede podcast aflevering van D 'n A personal coaching en deze aflevering is het onderwerp: Trainen.
We weten allemaal hoe belangrijk training is om te kunnen afvallen, maar waar kom je dan terecht? (je wilt niet sporten tussen de mode-popjes met strakke pakjes aan en op GUCCI slippertjes, waar je met de nek aangekeken wordt!) En hoe lang, hoe vaak en vooral ook hoe moet je dan beginnen met trainen?
Op deze en meer vragen krijg je hier het antwoord. Natuurlijk weer op onze geheel eigenwijze. Soms wat hard en altijd vol zelfspot en humor want daarmee houd je alles leuk(er)!
Scroll to top